Ochrana oznamovatel'ov na pracovisku v štátoch Vyšehradskej skupiny, Francúzsku a Slovinsku : navrhované zmeny - Hajn, Zbigniew; Skupień, Dagmara (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego : Agent PR, 2021)
"Táto monografia predstavuje všeobecnú správu o výskume, ktorý uskutočnil medzinárodný tím právnych expertov v rámci Vyšehradského grantu (č. 21930021) Ochrana oznamovateľov na pracovisku v štátoch Vyšehradskej skupiny, Francúzsku a Slovinsku (WhistlePro), ktorý bol financovaný Medzinárodným vyšehradským fondom. Hlavným cieľom projektu bolo preskúmať právnu úpravu ochrany oznamovateľov nezrovnalostí a porušení zákona v podnikoch a ďalších súkromných a verejných inštitúciách v krajinách, na ktoré sa výskum vzťahoval, a následne poukázať na problémy a navrhnúť právne riešenia súvisiace s transpozíciou smernice Európskej únie 2019/1937 z 23. októbra 2019 o ochrane osôb, ktoré nahlasujú porušenia práva Únie, do vnútroštátnych právnych predpisov. Publikácia obsahuje okrem iného analýzu týkajúcu sa rozsahu prípadov, ktoré môžu byť predmetom oznamovania, osôb, ktoré možno považovať za oznamovateľov a ktoré požívajú ochranu súvisiacu s oznamovaním porušení, a ďalších subjektov chránených z dôvodu ich prepojenia s oznamovateľom, interných a externých postupov a kanálov nahlasovania porušení, právnych prostriedkov podpory oznamovateľov v ich činnosti a ich ochrany pred odvetou za oznámenie informácií, zabezpečenia dôvernosti tejto činnosti, právnej zodpovednosti za odvetu a porušenie povinností voči oznamovateľom. Uvedený výskum koordinovala Fakulta práva a verejnej správy Lodžskej univerzity v spolupráci s Karlovou univerzitou v Prahe, Univerzitou reformovanej cirkvi Gáspára Károliho v Maďarsku, Univerzitou v Maribore, Univerzitou v Tours a Trnavskou univerzitou v Trnave a za účasti zástupcov ďalších vedeckých centier, verejných inštitúcií, sociálnych partnerov, organizácií občianskej spoločnosti, podnikov a právnikov z praxe. Úplný obraz o výskume realizovanom v rámci projektu nájdete v knihe Towards a Better Protection of Workplace Whistleblowers in the Visegrad Countries, France and Slovenia, ktorú vydalo Vydavateľstvo Lodžskej univerzity. Publikácia je určená všetkým záujemcom o aktivity zamerané na zlepšenie právneho postavenia osôb, ktoré nahlasujú porušenia zákona na pracovisku."-- Provided by publisher
Keywords: European Parliament. -- Directive (EU) 2019/1937 of the European Parliament and of the Council of 23 October 2019 on the protection of persons who report breaches of Union law.; Whistle blowing -- Law and legislation -- European Union countries.; Whistle blowers -- Legal status, laws, etc. -- European Union countries.; Labor laws and legislation -- European Union countries.